Week 11: maandag 9 – zondag 15 maart

Even de overstap van een dagelijks bericht naar een wekelijks bericht. 🙂 veel leesplezier! Verder komen er langzaam ook wat berichtjes bij Reizen, Restaurants en Recepten, dus neem vooral een kijkje :)!

Maandag 9 maart 2020

Vandaag heb ik Duco weer weggebracht naar zijn werk en voor mij stonden er ook taken op de to do lijst. De bedoeling is om een rekening te openen, een printer te halen en een spaarkaart (soort analoge ippies) te scoren. Rond acht uur was ik bij de bank en heb ik even in de rij staan wachten. Waar ik al vanuit was gegaan dat ik een afspraak moest maken voor het openen van een rekening was daadwerkelijk ook zo. Ik had er alleen geen rekening mee gehouden dat ik als werkloze, zonder salaris en werkvergunning geen rekening kan openen. Op de gok heb ik dus maar een afspraak voor Duco gemaakt. Het enige water nog moeten fixen is een werkgeversverklaring. Moet te doen zijn (hoop ik). De afspraak staat voor woensdag 18 maart. Vervolgens heb ik snel even de spaarkaart gehaald. Je krijgt bij verschillende winkels punten en daar kan je weer korting mee krijgen of bioscoop kaartjes of producten. Ben benieuwd of ik een beetje punten kan sparen. Hierna ben ik doorgereden naar Better Deals, dat zat vlakbij en ik had redelijk wat keuze uit printers. Het hoefde niet te fancy en het moest kunnen scannen en printen. Een mooi exemplaar meegenomen met kabel en papier en thuis mee aan de slag gegaan. Wat een top ding! Ik kan direct vanaf m’n telefoon printen, ideaal! We moeten een hoop paperassen inleveren voor onze inschrijving, inboedel, auto, bankrekening en verzekeringen.

Daar kan je behoorlijk druk mee zijn kan ik je vertellen! Gelukkig werkte de techniek mee. Ondertussen heb ik een stoofschotel opgezet. Aan het eind van de middag heb ik Duco opgepikt en zijn we naar een bezichtiging geweest voor een huis. Ook een prachtig huis, met een heerlijke tuin, porch en zwembad. Enige nadeel van dit huis is dat het gemeubileerd is. Er is helaas geen plek om deze meubels op te slaan. De makelaar gaat nog wel navraag doen, maar weet bijna zeker dat de spullen gewoon in huis moeten blijven. We willen van ons toekomstige huis wel echt een thuis kunnen maken en dat zal in dit huis moeilijk gaan wanneer je continu tussen de spullen van een ander leeft. We waren rond etenstijd thuis en hebben een lekker stoofpotje met funchi gegeten.

Daarna alle paperassen doorgenomen, volgens mij zijn we compleet. Half acht ben ik vertrokken naar de andere kant van Willemstad voor paaldansen en ik was netjes op tijd. We hebben wat leuke basis oefeningen gedaan. Ik ben blij dat ik al wat ervaring heb opgedaan in Nederland. Nu komt er alleen nog wel een stukje choreografie bij, iets waar ik niet zo goed in ben. Wel een uitdaging dus! Weer via een totaal andere route terug gereden. Richtingsgevoel was nu zo handig geweest. We hebben ook ons eerste restaurant uitgekozen voor de maand Maart. Hier gaan we zaterdag naartoe, gecombineerd met een dagje strand.

Dinsdag 10 maart 2020

Staat vandaag gewoon een stranddag op de agenda! ’s ochtends Google uitgelaten en daarna m’n strandtas ingepakt. Door een vriendin opgehaald, langs de kinderopvang en vervolgens door naar het strand. Natuurlijk was vandaag de meest bewolkte dag tot nu toe, maar dat mocht de pret niet drukken. We zijn naar Jan Thiel geweest en hebben lekker onder de palapa gelegen, goed voor zon en regen (wat een slogan!) in de namiddag zijn we via de dagopvang weer naar huis gegaan, waar ik werd opgepikt door Duco om een auto te bekijken. Helaas is dit ‘m niet voor ons. Toevalligerwijs zag ik dat onze brievenbus open stond (zo’n Amerikaanse) en er lagen twee brieven in. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik toch even spieken. We delen namelijk een huisnummer met de eigenaresse van de woning, dus mogelijk was er post voor haar. Niks was minder waar, de gemeente Amersfoort heeft ons gewoon aan de andere kant van de wereld gevonden! We hadden op zich wel het adres doorgegeven, maar niet verwacht dat er ook daadwerkelijk post naartoe gestuurd zou worden. Ook begrepen we van anderen dat de postbezorging erg onbetrouwbaar is en er een hoop niet aankomst. De gemeente heeft netjes laten weten dat wij niet meer woonachtig zijn in Nederland. Deze informatie hebben we weer nodig om ons officieel te kunnen inschrijven op Curaçao. Het eten was een kwestie van het opwarmen van het eten van gisteren. Na het eten hebben we de printer weer goed gebruikt en op de porch de favoriete programma’s gekeken.

Woensdag 11 maart 2020

Vanochtend weer Google uitgelaten en het voornemen om vroeg te gaan sporten thuis, echter werd het eerst een paar uurtjes thuiswerken. We zijn bezig met het huurcontract van ons droomhuis en we moeten ook weer even het verblijf en de verhuur van onze huidige woning en auto regelen. Daar was ik dan ook weer even zoet mee. Dan was het rond half 10 toch wel tijd om het springtouw en de weerstandbanden te pakken en aan de slag te gaan. Blij dat ik toch nog gesport heb. De rest van de dag bestond ook weer uit mail checken, papieren printen en invullen, alvast op Google Maps kijken waar ik morgen allemaal moet zijn. Ondertussen ook druk geweest met het uitzoeken van mijn reserveringen bij Airbnb vanaf juli 2016. Deze servicekosten kunnen namelijk mogelijk teruggevorderd worden, zoals hier te lezen is. Gelijk mijn recent opgedane Excel kennis kunnen toepassen voor een mooi overzicht, want het zijn toch behoorlijk wat overnachtingen die ik via Airbnb heb geboekt. Verder ook nog lopen stoeien met WordPress.
Ondertussen deed de wasmachine zijn werk en inmiddels zijn we er ook achter dat de vaatwasser goed is gerepareerd. Tijdens het draaien lekte hij niet meer. We moesten echter wel eerst weer de waterkraan opendraaien, want dat was de monteur dan wel weer vergeten.
Na een simpele maaltijd met kipshoarma en salade ben ik weer naar paaldansen gegaan. De focus lag nu op stretch en kracht. Fijn om weer wat te bewegen. Het is trouwens echt grappig, qua taal wordt er van alles door elkaar gesproken; Engels, Papiamentu, Spaans en Nederlands.

Donderdag 12 maart 2020

Een drukke planning vandaag. Het begon met Duco wegbrengen naar zijn werk en daarna gelijk door naar een departement van de overheid om het paspoort van Google op te halen wat bij de douane was ingenomen. Het gebouw had ik redelijk snel gevonden en de beveiliger gaf me aan dat ik naar kamer 5 mocht. Ik werd vriendelijk geholpen door een medewerker die mij het paspoort van Google terug gaf en hiervoor moest ik even tekenen. Ik weet niet precies wat ze ermee gedaan hebben, maar we hebben het document in ieder geval weer terug. Vervolgens ben ik naar een verzekeringsmaatschappij gegaan om informatie in te winnen over autoverzekeringen. Een mooi verschil met Nederland. In Nederland staan ze je denk ik raar aan te kijken wanneer je naar het hoofdkantoor van een verzekeringsmaatschappij gaat om een verzekering af te sluiten of informatie te vragen. Dat gebeurt allemaal online. Wat informatie en aanvraagformulieren verder ben ik weer op pad gegaan. Om 10 uur had ik een afspraak op Blue Bay voor de aankoopkeuring van de auto. Aangezien ik nog wat tijd over had en de winkel/groothandel Cost U Less vlakbij zat ben ik daar langs gegaan om eens even te kijken wat ze allemaal hebben. Het lijkt wat op Goisco en ik heb wat cola en beleg gehaald. Inmiddels was het half 10 geweest en ben ik richting Blue Bay gereden. Daar lang voor de entree staan wachten voordat ik het resort op mocht. Er moest even gebeld worden, rijbewijs en kenteken noteren en toen mocht ik door. Ook de monteur was er redelijk op tijd en heeft zeer secuur de auto gecheckt die we willen kopen. Leuk en interessant om te kijken waar er allemaal op gelet wordt. Ik kan nu in de toekomst tenminste doen alsof ik verstand heb van auto’s. Er werd gekeken naar de lichten, toeter, alarm, wielen, wielkasten, accu, olie, uiterlijk, gordels, airco, ramen, reservewiel, achterbak,  computer, rem en nog wat dingen. Ook een stuk mee gereden en de conclusie was dat het een fijne, goede auto was. Enige is dat de olie vervangen moet worden (met oliefilter) en er moeten nieuwe remblokken op. Dit is te overzien. Ik heb wat adresjes gekregen waar ik de benodigdheden kan halen, zodat de monteur dit kan vervangen. Weer wat erbij op mijn todo lijstje. Echt zo iets wat ik nooit zou doen in Nederland, zelf ergens onderdelen scoren en dan weer iemand regelen om het te fixen. Je stapt hier zo makkelijk uit je comfort zone. Wel grappig om te merken. Rond 11 uur waren we klaar en ben ik even doorgereden naar La Curacao. Ik had van deze winkel gehoord dat ze er van alles hebben en dit klopte. Het is een soort mega action met allerlei huishoudelijke artikelen. Leuk om tussen te snuffelen, maar voor nu nog niet echt handig om er spullen te kopen. We moeten namelijk nog verhuizen. Na La Curacao ben ik doorgereden in de richting van ons verhuisbedrijf wat ons helpt met de aankomst van de container en de afhandeling ervan. Op de route reed ik langs HomePlus. Ik was benieuwd wat daar het aanbod was en eigenlijk was het ook een soort action met een hoop spullen. Hier ook weer even rondgesnuffeld. Vlakbij het verhuisbedrijf zit Centrum Mahaai, een supermarkt. Ik had nog even de tijd voor de afspraak bij het verhuisbedrijf dus wilde ook even het assortiment van Centrum bekijken. Hier hebben ze toch weer andere producten dan bij Mangusa. Zo op het eerste oog hebben ze wat meer Nederlandse producten, maar is het een kleinere supermarkt dan Mangusa. Hier wat producten gekocht waarvan het me nog niet gelukt is om dit bij Mangusa te vinden. Grappig dat ze hier de cruesli verkopen die ik in Nederland ook altijd had. 
Om 1 uur had ik een afspraak bij Meyer Moving om alle papieren aan te leveren voor douane en het invoeren van onze spullen. Gelukkig hadden we alles goed verzameld en geprint en kon ik daar ook vlot weer weg. Rond half twee was ik weer thuis, waar ik alle spullen even heb opgeruimd en me nog even heb gestort op het regelen van een verlenging van de huurauto en het Airbnb verhaal. Vandaag staat ook zwemmen op het programma, dus ik had alvast wat voorbereidend werk gedaan voor het eten, zodat we na het zwemmen onze honger gelijk kunnen stillen. 
Rond vier uur ben ik Duco gaan halen en zijn we doorgereden naar Mambo. Hier hebben we weer een half uurtje schoolslag-style baantjes getrokken. Het is zo heerlijk en zo bizar dat we dit gewoon aan het einde van de middag kunnen doen. Genieten! Thuis snel het eten opgewarmd en buiten opgegeten. De avond gevuld met Expeditie Robinson en Temptation Island. Beide kunnen niet tippen aan Curaçao trouwens ;).

Vrijdag 13 maart 2020

Tot nu toe vond ik het niet noemenswaardig om Corona hier te benoemen, maar nu kunnen we er op Curaçao ook niet meer omheen. De afgelopen dagen was er af en toe fake news over besmettingen en was er een cruise schip met bevestigde corona patiënten, waardoor de mensen niet van de boot af mochten. Nu is echter officieel vastgesteld dat de eerste Corona patiënt op Curaçao is. Het gaat om een 68-jarige toerist in een resort. Op weg naar het werk van Duco hoorden we dat er later op de dag een persconferentie zou zijn. Na het afzetten van Duco ben ik boodschappen gaan doen en eenmaal thuis was de persconferentie in het Papiamentu bezig. Enkele woorden begreep ik wel, maar wat de strekking was, geen idee. Later kwamen er Nederlandstalige berichten dat er geen vluchten meer uit Europa mogen landen op Curaçao en dat mensen ook niet meer weg mogen. Of dit om lokale mensen gaat of ook toeristen is me niet helemaal duidelijk. Ik denk dat toeristen nog wel worden gehaald, maar dat bewoners niet meer weg mogen, want dan kom je in ieder geval de komende twee weken niet meer terug. Ook kwamen er wat filmpjes en foto’s voorbij dat ook het hamsteren hier is begonnen. Gelukkig had ik in de ochtend weekboodschappen gedaan en kunnen we in ieder geval wat vooruit. In Nederland had ik een trotse verzameling aan voedselvoorraad, maar hier heb ik dat bewust niet, omdat we nog moeten verhuizen en ik geen zin heb om een heel arsenaal aan voedsel te verplaatsen.
Maar goed, dat was de ochtend en dat was Corona. Verder heb ik mijn facturen van Airbnb ingediend en ben ik op auto-onderdelen jacht gegaan in het Nederlands, Engels en Spaans. Ik: “cuanto cuesta brake pads?” Garage: “Uit welk jaar komt de auto?*” (*in het Spaans.) Ik: “Dos, Zero, Uno, Cinco.” Dat niveau zegmaar. Ik heb bij drie bedrijven prijzen opgevraagd en die zijn niet mals. Aangezien ik nog steeds nul verstand heb van auto’s kan iedereen me ook alles wijsmaken, maar remblokken schijnen in Nederland niet duur te zijn en hier blijkbaar wel. Maar wat moet, dat moet. Met de monteur van de aankoopkeuring heb ik in ieder geval een afspraak gemaakt om de onderdelen te vervangen en de olie te verversen. Nu dus alleen nog de auto kopen en de onderdelen kopen.
Op een of andere manier is het ook. gelukt om mijn pincode nu al te vergeten, terwijl die toch al een aantal jaar hetzelfde is en ik er ook heilig van overtuigd ben dat ik hem weet. Echter geeft het apparaat aan dat het niet klopt. Gelukkig hebben we meerdere pasjes mee. Vandaag kwam ook weer de jaren 50 huisvrouw in mij naar boven. Het was tijd voor stofzuigen en dweilen. In de supermarkt had ik ook gemarineerde spare ribs gekocht en heb me er aan gewaagd om deze zelf te garen. Even de Celcius omrekenen naar Farenheit en een gokje wagen met de oven.
Inmiddels was het tijd om met een tanksessie tussendoor Duco op te halen (met slippers en korte broek in de achterbak) en onze weg te vervolgen naar de Chill om daar het weekend in te luiden. Dit hebben we weer met een drankje in onze hand en voetjes in het water gedaan. Heerlijk!


Rond half 7 waren we thuis en moesten de spare ribs nog even opgewarmd worden. Ik ben nog niet helemaal tevreden met het eindresultaat. Ze vielen wel van het bot, maar de temperatuur was denk ik toch iets te hoog, want een deel van de botjes. en het vlees was wat zwart geworden. Volgende keer op een nóg lagere temperatuur.
Na het eten hebben we een Netflix film gekeken op aanraden van een collegaatje in Nederland; Fractured. Prima film op de vrijdag avond. Ondertussen hoorden we in de verte af en toe een knal, waar Google niet zo lekker op ging.

Hij vond het eng en probeerde bij ons op schoot te kruipen. Iets wat lastig gaat met een 30 kilo zware hond op een krappe buitenstoel. Het was ook opgestaan is plaats vergaan, want toen ik even weg was lag Google in mijn stoel. Verder hebben we nog een route uitgestippeld voor morgen, om eens naar (tuin)meubelzaken te gaan voor inspiratie.

Zaterdag 14 maart 2020

De ochtend stond in het teken van meubelzaken langsgaan om te kijken naar tuinmeubels. Onze meubels uit Nederland zitten in een container die als het goed is morgen aankomt op Curacao. In Nederland hadden we een een-kamerappartement met balkon. Meubels voor buiten hebben we dus niet. Het huis wat we op het oog hebben heeft een tuin en porch en we houden van het buitenleven (want niemand is een binnenmens). Dus daar moeten we wel wat voor gaan aanschaffen en oriënteren hierop kan geen kwaad. We hadden wat winkels gevonden via Facebook en zijn deze systematisch afgegaan. De route bestond uit Franks Spullen (een kringloopwinkel), Loods1 (zoals de naam doet vermoeden; een beetje Loods5-achtig), Techniek Plaza (soort Karwei), Economic Center (niet ons ding) en Rottemhuys (mooi spul, geen mooie prijs). Ook kwamen we in winkels met echt de meest lelijke meubels.

We weten nog niet precies wat we zoeken, wat handig is qua indeling en wat de afmetingen überhaupt moeten gaan zijn, maar een beetje kijken wat het aanbod is was wel fijn. We wisten natuurlijk al wel dat meubels hier duur zijn, maar daarin zijn nog wel grote verschillen. De pech is alleen dat we de duurdere spullen ook wel de mooiste spullen vinden. Franks Spullen heeft echter ook leuke dingen en op marktplaats en Facebook komen soms ook pareltjes voorbij. Heel veel wijzer zijn we dus ook niet echt geworden. We hebben thuis geluncht en wilden in de middag eigenlijk naar Jan Thiel, echter was het inmiddels wat gaan regenen en hebben we maar nog meer meubel zaken opgezocht. We zijn langs Mundo Mio (meer een webshop), House of Style, een soort Intratuin en wat andere zaakjes gereden. Het was allemaal niet zo hoopvol. House of Style had wel wat leuke dingen, dus dat houden we wel in ons achterhoofd. Tijdens onze zoektocht waren we ook even langs Chamo Auto Parts gereden om te checken of de onderdelen op voorraad waren. Hiervoor hadden we echter het chassis nummer van de auto nodig en die hadden we natuurlijk niet. Aan het eind van de middag ook nog even langs de Albert Heijn gereden voor een kleine boodschap. Hier was geen hamsterchaos gelukkig.

Eenmaal thuis nog even gebeld met het thuisfront en daarna aanstalten gemaakt om lekker uit eten te gaan bij Pop’s Place. Ons eerste restaurantbezoek sinds we hier zijn. Het was een goed begin. Voor de review, klik hier! Genoten van het uitzicht, het eten en elkaar.
’s avonds was het voor ons tijd voor Wie is de Mol? De hele dag al naar uit gekeken en Whatsapp op stil gezet en een social media verbod voor mezelf om geen spoilers te zien. Helaas waren mijn mollen (ik had er twee) niet de mol, maar wel leuk om de (onzichtbare) hints teen de acties van de mol te zien. Het was blijkbaar een intensieve dag, wat vrij vroeg vielen onze oogjes al dicht.

Zondag 15 maart 2020

Ook op zondag gaat de wekker. Om half negen hadden we een bezichtiging bij een auto. Het idee is ontstaan om een jeep-achtige auto aan te schaffen waar we lekker met Google naar het strand kunnen en makkelijk over onverharde wegen kunnen rijden zonder ons zorgen hoeven te maken over krassen, zand en grip. De Jeep waar we gingen kijken was echter wel heel groot en heel extreem.

Ik zag mezelf er in ieder geval niet in rijden en dan heb je vrij weinig aan een auto (ook al was ie ook erg mooi om naar te kijken). Goed om voor onszelf te weten dat het ook wel wat kleiner en handzamer mag. Vandaag is de handyman ook weer langs geweest om nogmaals naar de lekkage in de badkamer te kijken en het proberen te verhelpen, want dit was vorige keer blijkbaar niet gelukt. Ondertussen zitten wij een beetje te chillen in de tuin en volgen we het Corona nieuws wel op de voet. Hier is inmiddels de tweede officieel bevestigde besmetting een feit (de vrouw van het eerste geval) en ergens heb je toch wel het idee dat veel binnen blijven en geen contact met anderen het beste is, maar dit daadwerkelijk tot uitvoering brengen is een tweede. Grote (toeristische) massa’s zoeken we in ieder geval even niet op.

Wat we wel hebben gedaan is op een wegwerp barbecue in de tuin gebarbecued. Hij was vrij klein en wij waren vrij ongeduldig, dus toen de saté lag te grillen heb ik twee hamburgers op het fornuis gebakken. Als laatste hadden we nog lomito (ossenhaas) en dit smolt op de tong. Mooie afsluiter van het weekend. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *