Auto laten keuren op Curaçao – Update 2022

Naast het laten overschrijven en het registreren van een auto, is er natuurlijk ook de twee-jaarlijkse keuring. Iedereen heeft het maar over ‘het keuringslokaal’, maar waar is dat eigenlijk, hoe gaat zo’n keuring nou en wat moet je meenemen?

Met heel veel googelen, navragen bij vrienden en blogs lezen van naarcuracao.com en eiland-meisje.nl kom je een heel eind, maar de realiteit verandert snel, waardoor niet alles meer overeenkomt. Met de website van de overheid kom je een heel eind.

Afspraak maken

Als eerste moet je als je keuringskaart gaat aflopen een afspraak maken voor een keuring. Eerder ging dit telefonisch, nu (2022) kan het via een website. Eventueel kan het ook via een mailadres of telefonisch. Via de website ging perfect, enige is dat je per mail geen bevestiging krijgt. Onthoud dus goed wanneer je de afspraak hebt, of maak even een screenshot. Op de website van de overheid staat ook dat je fysiek langs kan komen voor een afspraak of kan bellen of mailen. Of dat fysiek langs gaan nog actueel is, is mij niet bekend. Ik zou de website, mail of telefoon proberen.

Als het goed is krijg je een datum en een tijd door voor de keuring. Mocht je keuze hebben; Het schijnt vlak voor de lunchpauze of vlak voor het einde van de dag rustiger te zijn. Ik dacht; ik doe het lekker vroeg om acht uur, maar dan staat er dus al een hele rij. Doe met deze info wat je wil ;).

Wat neem je mee?

  • De laatst verlopen- of bijna verlopen voertuigkeuringskaart (keuringskaart)
  • De geldige motorrijtuigenbelastingkaart (papel di number di outo) (De laatste keer heb ik dit niet hoeven laten zien)
  • Bewijs van betaling van de kosten voor de keuring (keuringsformulier). Deze krijg je op de dag zelf na het betalen.

De afspraak bij het Keuringslokaal

Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent. Het kan best wel druk zijn. Om er te komen moet je op het terrein van Selikor zijn, je moet dus de slagbomen door en aangeven dat je voor een keuring komt. Voor het kantoortje kan je de auto parkeren. Dit is een beetje een chaotische parkeerplaats, maar er is meestal wel plek.

Eenmaal daar ligt het een beetje aan de dag wat je gaat aantreffen. Vlak na openingstijd was het mega druk en ook verzamelt er aan het einde van de lunchpauze al een rij voor de deur. Op sommige momenten is het weer heel rustig. In mei/juni 2020 stonden er dranghekken en werden er drie rijen gevormd. Een rij voor overschrijvingen, een rij voor 60+ en een rij voor keuringen. Mocht er geen rij zijn, dan heb je geluk.

De laatste keer (mei 2022) was het bij het betalen niet druk, maar stond er een flinke rij auto’s om gekeurd te worden. Trek er dus wat tijd voor uit.

In het kantoortje zijn verschillende balies. Hier moet je je keuringskaart laten zien en inleveren. Dan moet er 30 gulden wordt gepind (cash kan niet meer) en krijg je een geel formulier mee. Nadat je klaar bent bij de balie, stap je in de auto en rij je naar de garages toe waar de keuring plaatsvindt. Het is handig om te weten waar die garage precies is, dus hierbij:

De Keuring

Het ligt eraan hoe druk het is, soms zijn er twee banen open, soms drie en het is lopendebandwerk. Met de auto sluit je achteraan, doet het gele papiertje tussen de ruitenwisser (of houd ‘m bij je) en je volgt de instructies van de medewerkers. Er worden een paar dingen van de auto gecontroleerd. Zoals dit al door anderen en mezelf is beschreven, het stelt niet veel voor. De toeter, rem, lampen en ruitenwissers worden gecheckt en daarna word je verzocht om op de parkeerplaats naast de garage even in de auto te wachten totdat je de keuringskaart krijgt. Laatst werden de kentekens van de keuringskaaten geroepen en moest je zelf even je keuringskaart ophalen.

Uit handen geven

Iedereen kan een keuring laten doen voor een ander persoon. Het hoeft niet degene te zijn waarvan de naam op de keuringskaart staat. Er zijn ook verschillende personen op Curaçao die tegen betaling je helpen of die het voor je doen. naarcuracao.com schrijft daarover bijna onderaan de blog. Hoe actueel deze lijst met personen is weet ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *