Voertuig overschrijven op Curaçao

In meerdere weekberichten heb ik beschreven hoe het er aan toe gaat om een auto te kopen en op naam te zetten of onze auto uit Nederland hier op de weg te krijgen. Met heel veel googelen, navragen bij vrienden en verschillende autoritjes kom je er uiteindelijk wel uit, maar sinds COVID-19 zijn de procedures wel aangepast en ik dacht, laat ik het voor iedereen die met hetzelfde te maken krijgt het uitschrijven hoe het anno 2020 na Corona gaat.
Zelf heb ik veel gehad aan de blogs van naarcuracao.com en eiland-meisje.nl, maar de realiteit verandert snel, waardoor niet alles meer overeenkomt. Op de website van de overheid is wel het een en ander te vinden, maar is ook niet volledig of actueel.

Kopen en overschrijven van een tweedehands voertuig op Curaçao

Ik schrijf hier uit eigen ervaring en wij hebben een tweedehands auto gekocht van een particulier. Hoe de aanschaf en overschrijving van een nieuwe auto gaat, durf ik niet te zeggen.

Op het moment dat de keuze is gevallen en er een overeenkomst is met de verkoper kan de overschrijving beginnen. Hiervoor zijn verschillende papieren nodig. Welke dit zijn is o.a. te vinden op de website van de overheid.

Momenteel wordt onderstaande gevraagd

Geldige sédula of rijbewijs van de nieuwe eigenaar (de koper)
Ik ben met zowel het paspoort als rijbewijs op pad geweest. Zelf was ik niet de officiele koper, maar was Duco dit. Het is dus mogelijk dat je voor iemand anders een auto overschrijft. Ook is het mogelijk om iemand dit voor je te laten regelen.

Kopie van de door de “Belastingdienst van Curaçao” gestempelde “Tegenaangifteformulier”
Bij postkantoren, de belastingdienst (gevestigd in het gebouw van de SVB) – UPDATE: Het belastingskantoor is nu gevestigd in het WTC! – kan je het roze ’tegenaangifteformulier’ ophalen. Ik kan me voorstellen dat dit ooit ook digitaal van een website te halen valt, maar dat is op dit moment nog niet zo. Eigenlijk is het aan de verkoper om dit compleet in te vullen en als koper onderteken je het formulier. Echter, omdat ik nogal van de controle was, zorgde ik ervoor dat het al compleet was ingevuld, en de verkoper enkel nog hoefde te tekenen.

Nu ben je er alleen nog niet. Met dit formulier en de overige papieren (de dik gedrukte) ga je naar de belastingdienst die zich bevindt in het kantoor van de SVB (Pater Eeuwensweg 9) WTC (Piscaderweg z/n, Curaçao).
Hoe het daar nu werkt: Je loopt naar de beveiligers waar je voor SVB gerelateerde digitaal een nummer kan trekken. Daar kan je ook aangeven dat je met je tegenaangifteformulier voor de Belastingdienst komt. Als het goed is krijg je dan een nummer van de beveiliger. Dan is het een kwestie van wachten tot je aan de beurt ben voor balie nummer 1. Hier lever je het roze formulier in. Eventueel moet je nog de andere papieren laten zien. Er wordt een kopie gemaakt en je krijgt de kopie terug met een stempel. Dit is het formulier wat bij de overschrijving ook weer nodig is!

Kopie sédula of rijbewijs van de oude eigenaar (de verkoper)
Zelf heb ik gemerkt dat een paspoort ook voldoet, maar dat terzijde.

Kwitantie van het verkochte voertuig
Stem even af met de verkoper wie de verkoopovereenkomst opstelt. Het stelt niet veel voor, maar er staat dat er een kwitantie nodig is. We hebben een simpele overeenkomst opgesteld en als verkoper en koper ondertekend. Zelf heb ik niet het idee dat hier erg naar gekeken is bij het overschrijven, maar je wil niet voor niks komen!

De oude voertuigkeuringskaart van het voertuig
De keuringskaart die nu nog op naam staat van de huidige eigenaar moet je bij het overschrijven inleveren en je krijgt een nieuwe met de gegevens van de nieuwe eigenaar erop.

LET OP: Toevallig hebben wij een auto gekocht, welke iemand had aangeschaft op naam van een bedrijf. Dit is terug te lezen op de keuringskaart. In dat geval is het volgende nodig;
Kopie uittreksel handelsregister Curaçao met stempel(s)
Het kan zijn dat dit uittreksel 1 pagina is, dan moet er op die pagina een stempel met handtekening staan. Mocht het uittreksel uit meerdere pagina’s bestaan, dan moet er op elke pagina een stempel staan en op de laatste een stempel met handtekening.

Alle papieren… en dan?

Oké, alle papieren zijn ingevuld, ondertekend, gekopieerd en de stempel is opgehaald bij de belastingdienst en dan? Eerder ging je zonder afspraak naar het keuringslokaal, kon als je pech had in een lang rij staan en als je geluk had hoefde dat niet, maar dit werkt nu anders. In de brief die ik bij het keuringslokaal heb ontvangen staat dit beschreven.

Optie 1
Scan alle papieren in. Hier heb je wel handige apps voor op je telefoon. Zelf gebruik ik die van onze HP scanner, ideaal. Mail vervolgens alle papieren naar ovr.uovv@gobiernu.cw. Dit is wat ik gedaan heb.

Optie 2
Dit is voor wanneer je geen toegang hebt tot internet of geen papieren kan inscannen. Verzamel alle papieren en doe deze in een envelop. Zet je naam en telefoonnummer op de envelop en lever deze af in een zilverkleurige brievenbus aan de zijkant van het kantoortje van het keuringslokaal.

Binnen enkele dagen wordt je gebeld of krijg je een mail met de datum en tijd voor een afspraak bij het keuringslokaal. Dit gebeurde in mijn geval echt heel netjes. Hierbij werd aangegeven de oude keuringskaart mee te nemen.

De dag van de afspraak

In principe heb je alle benodigde papieren ingescand en gemaild en hoefde alleen de oude keuringskaart mee, maar voor de zekerheid heb ik maar gewoon weer alle papieren en identiteitsbewijzen meegenomen.

Het overschrijven gebeurt bij het kantoortje van het keuringslokaal. Om hier te komen moet je op het terrein van Selikor zijn, je moet dus de slagbomen door en aangeven dat je voor een overschrijving komt. Voor het kantoortje kan je de auto parkeren.

Eenmaal daar ligt het een beetje aan de dag wat je gaat aantreffen. Vlak na openingstijd was het mega druk en ook verzamelt er aan het einde van de lunchpauze al een rij voor de deur. Op sommige momenten is het weer heel rustig. Nu in mei/juni 2020 staan er dranghekken en worden er drie rijen gevormd. Een rij voor overschrijvingen, een rij voor 60+ en een rij voor keuringen. Het wisselt per dag of je voor de overschrijving ook je eerst moet aanmelden bij een beveiliger met een lijst met alle kentekens die overgeschreven gaan worden.

Vervolgens is er een beveiligster die de boel goed in de gaten houdt. Er mogen maar een aantal personen tegelijk naar binnen, handen schoonmaken en gaan zitten op de stoel die ze aanwijst. Vervolgens geeft ze ook aan welke persoon voor jou aan de beurt is, zodat je zelf weet na wie je naar een balie kan stappen.

Bij de balie werkt het heel simpel. Je levert de keuringskaart in van de auto en de nieuwe ligt al klaar. Er kan alleen gepind worden. 15 Gulden betalen en klaar!

De auto verzekeren

Belangrijk om over na te denken is hoe te doen met een verzekering en op welk moment in het proces. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Optie 1
Vraag de eigenaar of hij zijn verzekering nog de dag laat doorlopen waarop je de auto van A naar B verplaatst. Zelf heb je dan tijd om langs een verzekeringsmaatschappij te gaan – nadat je de auto hebt overgeschreven op dezelfde dag van de koop – om de verzekering van de auto af te sluiten.
NB: Het afsluiten kan pas op het moment dat je de keuringskaart op je naam hebt staan.

Optie 2
Ik kan me ook voorstellen dat je eerst de verzekering afsluit na het op naam zetten en dan de auto pas ophaalt, mocht het mogelijk zijn en je de auto bij de vorige eigenaar kan en wil laten staan. Zelf hebben we niet voor deze optie gekozen.

Optie 3
Het kan ook zijn dat je een auto koopt die op het moment van kopen niet verzekerd is. Het is bij sommige verzekeraars in sommige gevallen mogelijk om een auto een dag te verzekeren om van locatie A naar locatie B te gaan. In ons geval hebben we na het kopen van de auto de verzekeraar (na eerder overleg) gebeld om aan te geven dat de koop succesvol was en dat we de auto van plek A naar plek B gingen rijden. Vervolgens is de verzekering gaan lopen en konden we met een gerust hart de auto verplaatsen. Op dat moment staat de auto nog niet op je naam, omdat je alle bovenstaande stappen nog moet doorlopen en kan je pas de auto volledig verzekeren op het moment dat je de nieuwe keuringskaart kan overhandigen aan de verzekeraar. Je krijgt dan ook een nieuw verzekeringsbewijs.

Mogelijk zijn er nog andere strategieën om dit op een goede manier te doen, maar daar zijn wij niet op gekomen.

Zelf hebben wij de verzekering lopen bij Inter Assure. Tot nu toe ben ik erg tevreden over hoe we geholpen zijn.

En verder..?

Als het goed is heb je de auto gekocht, papieren in orde gemaakt, ingeleverd, afspraak gemaakt, keuringskaart opgehaald en betaald en de auto verzekerd. Je kan nu de weg op! Veel rijplezier!

Let bij het kopen van de auto op wanneer de keuring verloopt. De auto moet dan opnieuw gekeurd worden. Hoe dit gaat is weer een ander verhaal Dit beschrijf ik bij het invoeren en registreren van een voertuig op Curacao. Verder moet er ook motorrijtuigenbelasting jaarlijks of halfjaarlijks betaald worden. Goed om te vermelden dat de datum voor het tweede halfjaar 30 juni is, maar dat het ook eerder aangeschaft kan worden. Dat scheelt weer in de rij staan op het moment dat iedereen bedenkt dat ze de belasting moeten betalen. Mocht de vorige eigenaar al voor het halve jaar, of hele jaar betaald hebben is dat alleen maar mooi meegenomen. Bij het betalen van de motorrijtuigenbelasting moet je het bewijs van de voorgaande periode meenemen (of betalen, mocht dit nog niet gebeurd zijn).

Zelf heb ik redelijk veel geluk gehad hoe lang ik heb moeten wachten bij de verschillende loketten, maar ik hoor en lees ook verhalen dat dit heel anders kan zijn. Wees hierop dus voorbereid! Neem lekker wat kouds te drinken mee, een hapje eten, koptelefoon en je telefoon met een leuke podcast, muziek of spelletje en zo kom je je tijd wel door!

Op https://www.naarcuracao.com/auto-curacao/ staat erg uitgebreid geschreven over een auto kopen, belastingen verzekeringen etc. Hier heb ik veel aan gehad!

Wat ik hierboven heb beschreven speelde zich rondom de Corona periode af. Of de werkwijze zo blijft, of er weer terug gegaan wordt naar het oude, of dat er nog meer verandert is natuurlijk de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *