Week 12: maandag 16 maart – zondag 22 maart

Maandag 16 maart 2020

Afgelopen weekend hebben we het Corona nieuws van zowel Nederland als Curaçao gevolgd, ook vandaag was dat niet anders. In de ochtend werd bekend gemaakt dat ook de klassen en groepen die examen hebben vanaf dinsdag niet meer naar school hoeven. Verschillende horecagelegenheden hebben al aangegeven geen Happy Hours meer te doen en de grote evenementen af te lassen.

Vandaag grootste deel van de dag dan ook thuis gebleven. Het was een beetje een troosteloze dag. Het regende veel, vaak en hard, het nieuws volgen werkte ook niet echt opbeurend en ik merk ook dat het Corona virus nu ook echt vrienden en familie raakt en effect heeft op het dagelijkse leven. Voor iedereen is de nabije toekomst zo vaag en onbekend, terwijl we gewend zijn dat we alles wel redelijk kunnen uitstippelen en plannen. Lees daarbij een artikel van een hoogleraar uit België die het allemaal vrij pessimistisch (of realistisch) inziet, dan komt de doemdenker wel in mij naar boven. Hierbij nog de toespraak van Rutte en dan is de neerwaartse spiraal compleet in mijn hoofd.

Eerst mochten mensen vanuit Europa niet meer Curaçao in/op, maar dit is nu ook van toepassing op vele andere landen. Dat betekent dat de toeristische sector hier een enorme klap gaat krijgen en niemand kan voorspellen hoelang dit gaat duren. Gedurende de dag is al bekend gemaakt dat de mensen die afgesloten zijn van water of elektra (i.v.m. achterstallige betalingen) direct weer toegang krijgen tot deze middelen, om zo de gezondheid van de mensen hier in ieder geval te verbeteren. Vanavond was er om 6 uur een toespraak van de premier. Er worden veel maatregelen overgenomen die sinds kort ook in Nederland gelden. Doordat Curaçao al van zichzelf weet een gigantische piek in besmettingen niet aan te kunnen worden deze drastische maatregelen genomen. Te denken valt aan dat scholen en dagopvang sluiten, restaurants dicht gaan en medische afspraken enkel nog telefonisch gedaan gaan worden. Hoe dit er in het dagelijkse leven uit gaat zien moet nog blijken. Gek is het allemaal wel. Zelf heb ik besloten om vandaag niet naar paaldansen te gaan. Het zwemmen was ons ook al door de neus geboord door de zware regenval en de ‘lage’ temperatuur van 24 graden.

Geen idee of we de regelzaken die we nog allemaal moeten doen gaan lukken of dat officiële instanties ook dicht gaan. Het virus en de maatregelen zullen vast effecten hebben op dingen waar we nu niet eens bij stil staan of aan gedacht hebben dat het zich zou kunnen voordoen. Hopelijk blijft iedereen gezond en zijn gezonde verstand gebruiken.

Dinsdag 17 maart 2020

Vandaag stond het regelen van de onderdelen voor onze toekomstige auto op de agenda. Ik heb het chassisnummer gekregen en een briefje gemaakt met de onderdelen die ik nodig heb en een vertaling in het Spaans erbij gezet. In de ochtend ben ik naar Patron geweest voor de onderdelen en de olie. Ze hebben me keurig (gelukkig in het Nederlands) geholpen. Dat is dus in ieder geval binnen. Hopelijk blijven de overheidsorganen ook gewoon open, zodat we donderdag de auto op onze naam kunnen laten zetten.

Aan het einde van de middag heb ik Duco opgepikt en zijn we richting Mambo gereden om ons baantje te trekken. We waren erg benieuwd hoe rustig het zou zijn. Nou, het was er erg rustig. Heel gek om te zien dat alle restaurantjes en de meeste winkels gewoon dicht zijn. Ook op het strand en in het water waren weinig mensen in vergelijking met de vorige keren. Ook zijn er hekken neergezet en konden wij het stuk van Lion’s Dive Hotel niet meer op, omdat dat enkel nog voor gasten is. Het leek erop dat Kontiki hetzelfde beleid voert. Knap dat winkels, bedrijven en horeca zo snel de maatregelen toepassen, maar ergens ook zo surrealistisch dat dit allemaal gebeurt en nodig is.

Verder heeft de grootste bank hier (MCB) aangekondigd dat mensen vrijstelling krijgen de komende drie maanden voor hun hypotheek en leningen. Of het geld helemaal wordt kwijtgescholden, of ze op een later moment het geld terug moeten betalen is mij nog niet helemaal helder, maar het is in ieder geval een groot gebaar waar denk ik dankbaar gebruik van gemaakt gaat worden.

In de avond hadden wij nog even een ongewenste gast binnen; een vleermuis. We waren dit al gewend doordat we in de zomer in Amersfoort soms ook vleermuizen in huis hadden als we de deur open hadden staan. Deze vleermuis waren we op gegeven moment alleen kwijt. Toen we naar de slaapkamer gingen zag ik hem ineens liggen op de grond. Helden als we zijn, durfden we niet goed te kijken of ie nou dood was, of nog leefde. Duco heeft, gewapend met een ovenwant en een schepje het arme beestje aangetikt. Dood. Super zielig! Hij heeft hem in een vuilniszak gedaan en in de kliko gegooid. Naast Corona hoeven we ook geen hondsdolheid. Wel vreemd dat ie zo dood is neergevallen. Misschien functioneerde zijn echolocatie niet optimaal en is ie ergens tegenaan gevlogen. Anyhow, na dit avontuur was het bedtijd.

Woensdag 18 maart 2020

In de ochtend even boodschappen gedaan met het voornemen twee meter afstand van iedereen te houden, niet aan mijn gezicht te zitten en contact te vermijden. Dit bleek zo ontzettend moeilijk! Niet alleen is twee meter afstand van elkaar in een gangpad vrij ingewikkeld voor elkaar te krijgen, ook bij de kassa moet je toch je pasje aan de caissière geven en fooi aan de man die mijn boodschappen inpakt. Aan die gebruik kan ik ook maar moeilijk wennen.

Vanochtend bij terugkomst zat er een kleine hagedis op onze porch. Toen ik vlak langs hem liep bewoog hij niet. Een mooi moment om een foto te maken. Hij gaf me zoveel gelegenheid en tijd om een close-up foto te maken dat ik begon te twijfelen of ie niet gewoon dood was. Ik heb ‘m aangetikt, maar hij bewoog niet. Uit voorzorg wilde ik hem de bosjes in krijgen, voordat Google hem op zijn menu had gezet. Met een slipper wilde ik hem verplaatsen. Bleek ie toch ineens nog wel te leven. Waarschijnlijk was ie druk bezig met opwarmen, maar had ie nog te weinig energie om te vluchten. Uiteindelijk verdween hij wel in de struiken.

Op de agenda stond een bezoek aan de bank om een bankrekening te openen. We hadden en afspraak en waren net op tijd. Helaas hebben we nog niet alle papieren om een bankrekening te kunnen openen. Nog even geduld dus. Aangezien het een soort van lunchpauze was hebben we nog een rondje door Willemstad gelopen. Iets wat ik tot vandaag nog niet had gedaan. Het is zo bizar om hier rond te lopen. Zo rustig, zo leeg en zoveel winkels en horecagelegenheden die dicht zijn. Het is een zonnige spookstad geworden. Ik heb het echt zo te doen met alle ondernemers, werkgevers en werknemers die nu te lijden hebben onder de (noodzakelijke) maatregelen in strijd tegen het corona virus. Zo ontzettend bewonderenswaardig dat iedereen wel het grotere belang inziet van zulke maatregelen met heftige consequenties.

Donderdag 19 maart 2020

Vandaag de grote dag dat ik een auto kopen mag! Nog even geprobeerd te bellen met de instanties die ik nodig had, waarbij de belastingdienst niet bereikbaar was, om na te gaan of ze überhaupt open waren. Ik gokte er maar op dat het goed zou komen. Een auto kopen gaat hier best met veel gedoe, dus gisteren alvast een hele route uitgestippeld en alle papieren, kopietjes en informatie verzameld. Het begon al bij het afstemmen van de prijs. We zijn akkoord gegaan met guldens, maar de euro staat nu (waarschijnlijk door Corona) niet zo sterk, waardoor we een veel hoger bedrag zouden moeten betalen dan wat we drie weken geleden hadden moeten betalen toe we besloten de auto te kopen. Gelukkig zijn we er goed uitgekomen en konden we redelijk makkelijk met internet bankieren het bedrag overmaken. Hierbij ook een contractje getekend en de papieren van de verkoper meegekregen. Dan begint het hele circus, waar ook al ontzettend veel op internet staat.
Eerst langs de belastingdienst met een roze papiertje en de keuringskaart. Het roze papiertje houden ze en ik krijg een kopie met een stempel mee. Gelukkig had ik meegekregen dat de belastingdienst op dit moment gehuisvest is bij de SVB, anders was ik nog verkeerd gereden ook. Dan naar locatie twee; het keuringslokaal. Het was nog een beetje een gedoe om te vinden, maar met wat vragen en instructies ben ik er gekomen. Ik mocht naar balie 3. Geen rij, lekker rustig, net zoals bij de belastingdienst. Het ging echt lekker! Totdat er naar een KVK uittreksel werd gevraagd van de verkoper. Serieus… Dacht ik aan alles gedacht te hebben… Blijkbaar heb je dit nodig als een auto op de naam van een bedrijf staat. Bij de verkoper snel een digitale versie hiervan gekregen, maar helaas het moet een papieren kopie zijn en ook de achterkant moet uitgeprint worden. Inmiddels was het half 12 en dan sluit het keuringslokaal. Terug naar huis dan maar en de papieren printen om vervolgens om 2 uur poging twee te proberen.
Poging twee was helaas door mijn eigen toedoen niet succesvol. Blijkbaar had de printer de printopdracht niet helemaal afgemaakt, waardoor er een stempel ontbrak. Gelukkig was dit redelijk bij het werk van Duco. Hij heeft kunnen printen en daar heb ik het snel opgehaald. Drie keer is scheepsrecht en dat ging deze keer op. Ik mocht even wachten en kon vervolgens onze gele keuringskaart ophalen. De auto staat nu op onze naam!
Dan was het nog een kwestie van de verzekering afsluiten. Ook hier hadden ze rekening gehouden met Corona. Niet teveel mensen, hand sanitizer en er zat glas tussen de medewerker en de klant. We hadden online al uitgezocht welke verzekering we wilden nemen en hierin ook onze schadevrije jaren uit Nederland meegenomen. Het bleek alleen dat onze verzekeringsmaatschappij in Nederland nog niet in het Roy-Data systeem heeft aangegeven dat onze verzekering in Nederland is opgezegd. Dat hield dus in dat we onze schadevrije jaren niet kunnen inzetten voor de verzekering hier. Verder was er nog gedoe over het aantal schadevrije jaren. We hebben meerdere brieven van onze verzekeraar in Nederland gekregen waar gesproken wordt over 11 schadevrije jaren, Roy-data geeft aan dat na het lopende jaar er 12 schadevrije jaren zijn en de verzekeraar heeft ook een brief gestuurd dat ze één dag voor het 11e jaar de verzekering hebben opgezegd in plaats van op de dag zelf, zoals weer in een andere brief staat. Ook moet de auto eerst weer gekeurd worden door een bedrijf om de auto WA casco (beperkt) te kunnen verzekeren. Kortom: Een dure uitgeklede verzekering in plaats van een goedkopere volledigere verzekering. Het schijnt wel allemaal weer rechtgetrokken te kunnen worden als onze verzekering in Nederland doet wat ie moet doen en we langs de garage gaan voor een screening/keuring. Weer punten voor het to-do lijstje.
Met een flink hoge hartslag en een rood hoofd ben ik de dag doorgekomen en nog even naar een supermarkt gegaan om een rolmaat en wat andere spulletjes te halen. langzaam keerde de rust terug. Vervolgens Duco opgehaald en verder duidelijk proberen te maken hoe de zaken gegaan (of eigenlijk niet gegaan zijn) vandaag.
Maar eindelijk was het dan zover; we konden de auto ophalen bij Blue Bay. Hij stond daar netjes op ons te wachten. Duco is in de nieuwe auto terug gereden, waarbij hij als eerste de achteruitkijkspiegel van de voorruit wist te krijgen en ik in de huurauto terug. Het was me een dagje wel, die we afsloten met een helder bericht richting de verzekering in Nederland.
Oh, de rolmaat bleek trouwens ook kapot te zijn, dus daar hadden we ook niks aan.

Vrijdag 21 maart 2020

Wederom een drukke dag. Na Duco te hebben afgezet en de boodschappen gedaan te hebben was het tijd om onze nieuwe auto naar de monteur te brengen. Deze woont toevallig bij ons in de straat. Het was dus een kwestie van auto afleveren met de onderdelen en de olie en terug naar huis, wachten tot hij klaar was. Ik had alleen even niet bedacht dat er ook honden loslopen en ik niet weet of deze honden vals zijn of niet. Dus toen ik ineens geblaf hoorde en zag dat er honden liepen dacht ik: “Niet bang zijn, niet laten zien dat je bang bent, doorlopen, doen alsof ze er niet zijn.” Deze tactiek werkte. Vrijdag is inmiddels ook de schoonmaak dag, dus dat ‘even’ tussendoor gedaan en rond het middaguur werd ik gebeld dat de auto klaar was. Het was me 100% meegevallen dat ik de juiste onderdelen heb meegekregen. De auto heeft nu prachtig nieuwe remblokken, nieuwe olie en oliefilter, alleen is waarschijnlijk de olie nooit eerder ververst, waardoor we over een halfjaar de motor moeten laten flushen. Sinds we hier zijn heb ik al zoveel nieuwe dingen geleerd en gehoord. Flushen is blijkbaar de motor een soort van schoonspoelen en weer laten opvullen met ijzerdeeltjes. Jullie weetje van de dag.
De auto verdiende ook wel een schoonmaakbeurt, dus ik ben naar de lokale carwash gereden. Daar heeft een jongen zich echt vijf kwartier staan uitleven op de auto. Naast een grondige wasbeurt haalde hij ineens een airco filter achter het dashboard kastje vandaan en maakte deze schoon. Deze was blijkbaar nog nooit schoongemaakt en ook onder de motorkap, de wielkasten, velgen, ramen, binnenkant, bovenkant, alles werd meegenomen. Zelf de banden werden gepoetst. Ik vertelde hem over de aanschaf, de remblokken, het flushen en de olie en hij vond het flushen maar onzin. Echter keek hij op een gegeven moment bij de olie en zag dat er veel troep zat. Hij vroeg voor wanneer dat flushen zou moeten en was het ermee eens dat dit inderdaad over een half jaar moet gebeuren. De auto was schoon en shinde goed. Het zal wel weer gaan regenen vandaag.
Mocht je op Curacao je auto willen wassen, For Us Carwash bij de Seru Pretu Toko aan de Weg naar Santa Catharina doet het goed!

Na de carwash heb ik de auto weer goed opgeborgen en ben ik met de huurauto naar Goisco gereden om de rolmaat terug te brengen. Deze kostte zo’n 25 gulden en was dus kapot. Bij de Mangusa had ik er ’s ochtends een gekocht voor 2 gulden 45. Inmiddels ben ik er wel achter dat producten hier zo ontzettend van prijs kunnen verschillen. Daar gaan we nog wel meerdere keren tegenaan lopen gok ik. Maargoed, de kapotte rolmaat kunnen terugbrengen en vervolgens ons beltegoed laten opwaarderen. Dit was ook weer zo’n ervaring. Niet een kaartje met een code zoals de eerste keer, of een bonnetje met een code zoals in Nederland. Nee, ik moet dan het bedrag en de provider aangeven, dan toetsen ze dat in op het pinapparaat. Dan moet ik swipen (pinnen) en vervolgens toetsen ze het telefoonnummer in waar het beltegoed voor bedoeld is. Duco kreeg dus ineens een SMS’je in het Papiamentu dat zijn beltegoed was verhoogd, wat hij niet begreep. Voor mij de bevestiging dat het wel was gelukt!
Aangezien er nu geen happy hours op het strand zijn had ik onze handdoeken ingepakt en zijn we weer baantjes gaan zwemmen bij Mambo. Het is een rustige, beetje treurig aanblik. De horeca zo goed als dicht, weinig mensen en geen muziek. Hopelijk verandert dit allemaal snel weer, maar we moeten denk ik vooral geen verwachtingen hebben. Oh, en het begon trouwens te regenen, zoals ik al voorspeld had.
Vervolgens zelf maar het weekend thuis ingeluid met een drankje en na het eten onszelf getrakteerd op een puntje carrot cake uit de supermarkt. Heerlijk! en leuk dat je gewoon een puntje kan kopen in plaats van een hele taart. We zijn weer bij met Expeditie Robinson en zijn ook gestart met de serie Stranger.

Zaterdag 21 maart 2020

De dagen vliegen voorbij, zo ook de zaterdag. In de ochtend zijn we naar Cas Abou gereden om daar even te chillen. Dat is goed gelukt. Ook hier is het rustig en houdt iedereen afstand van elkaar. Na drie uurtjes vonden we het wel mooi geweest en zijn we met gepaste afstand nog even in een gigantische meubelzaak geweest met wederom ontzettend lelijke meubels.
Verder hebben we de huurauto nog even laten schoonmaken, zodat we hem netjes weer in kunnen leveren vandaag. Thuis uitgebreid met het thuisfront gebeld en iedereen is weer helemaal bij. Toen was het tijd om de auto in te leveren bij de luchthaven. Niet echt de plek waar ik graag heenga i.v.m. Corona, maar er waren bijna geen reizigers, dus dat was fijn. Helaas was er wat gezeur doordat er een deukje in een rubbertje van het zijraam zat, wat niet was opgeschreven tijdens de voorinspectie een maand geleden (want ja, we zitten hier gewoon alweer een maand!). Het was toen donker, we waren moe en zaten met een gestresste hond en meer dan 100 kilo aan bagage. Het laatste waar je dan aan denkt is om foto’s te maken van de staat van de huurauto. Ik ben er van overtuigd dat dit deukje er al die tijd al heeft gezeten, maar goed daar koop je niks voor. Ons werd leuk mede-gedeeld dat het eigen risico van $500,-  wordt ingehouden en dat we dit kunnen terugvorderen bij Sunny Cars. Weer extra rompslomp waar we niet op zitten te wachten, maar het is niet anders. Deze auto moesten we terug brengen om vervolgens weer een andere auto mee te nemen voor de komende twee weken, want onze container met auto is er nog steeds niet.
Thuis gelijk maar Sunny Cars op de hoogte gesteld. Ze geven zichzelf 30 werkdagen de Inmiddels was het al donker aan het worden en heb ik snel nog even een stoofpotje opgewarmd.
Inmiddels heb ik trouwens ook weer een afspraak gemaakt voor de autokeuring voor de verzekering. Maandag om 8 uur ’s ochtends. Ik ben benieuwd hoe dat dan weer gaat.

Zondag 23 maart 2020

Als het goed is is vandaag onze container aangekomen op Curaçao. Duco kon de boot online volgen en na Aruba en Jamaica, lijkt ie hier te zijn aangekomen. Als we de juiste boot gevolgd hebben… De auto en de spullen kunnen we echter pas krijgen op het moment dat de douane z’n ding heeft gedaan en wij ons permanente huis hebben.
Het was een echte zondag. In de ochtend hebben we gezwommen bij Mambo, om toch een beetje aan onze dagelijkse beweging te komen. Het was nu nóg rustiger dan afgelopen week. Waarschijnlijk zijn vrijdag en zaterdag nog een paar vliegtuigen met toeristen terug gegaan. TUI heeft trouwens aangegeven vanaf 23 maart niet meer te vliegen vanaf Curaçao.  
De middag bestond grotendeels uit uitgebreide beeldbelsessies met spelletjes met Nederland. Iedereen in Nederland zit thuis, dus iedereen is goed bereikbaar voor ons. Gelukkig gaat het goed met iedereen. Ook zo’n dag thuis niks doen vliegt voorbij. ’s avons een snelle salade gemaakt en toch maar Boer zoekt Vrouw gekeken. Tenenkrommend af en toe. Daarna hebben we de Stranger uitgespeeld. Jammer, want dit wilden we kijken als overbrugging naar Casa de Papel, alleen dat begint pas in april. We moeten dus nog even een ander alternatief zoeken in the meantime. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *