Stoof van varkensvlees met mosterd

Voedingswaarden per portie
Calorieën 741 kcal
Koolhydraten34 gram
Eiwitten54 gram
Vetten43 gram
Vezels4 gram

We hadden iets teveel vlees voor het bereiden van de Pulled Pork, waardoor we wat moesten doen met het restant. Ik ben een beetje gaan googelen en kwam vooral op Belgische sites terecht die varkensvlees in stoofgerechten gebruiken met donker bier en mosterd. Klonk lekker, ik had alleen geen bier in huis. Zelf maar wat bij elkaar gegooid en het was erg lekker! Het was volgens mij varkensschouder/ pork collar/ varkens karbonade.

bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 3 uur
Hoeveelheid: 4 flinke porties

Ingrediënten

  • 1 kilo varkensschouder
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 grote uien
  • 1 blikje champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sneetjes brood
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 3 blaadjes laurier
  • scheutje appelazijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 50 gram (room)boter
  • 1-2 eetlepel(s) bloem
  • zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • koekenpan
  • stoofpan
  • snijplank en mes

Bereiding

Smelt de boter in de koekenpan en braad de stukken vlees aan. Dit kan in blokjes of plakken van een centimeter. Snijd ondertussen de ui in grove snippers of ringen. Haal het vlees uit de pan en doe deze alvast in de stoofpan. Vervolgens bak je de uien in de koekenpan. Als de uien glazig zijn voeg je ze toe aan de stoofpan samen met de boter en het vocht. Doe hier wat bloem bij, roer door en laat dit een beetje binden.

Zet dit vervolgens net onderwater op laag vuur. Voeg vervolgens de laurier, knoflookteentjes, bruine suiker, zout, peper en de uitgelekte champignons aan toe. Roer dit even door en laat het zachtjes koken.

Smeer ondertussen twee boterhammen rijkelijk met mosterd en leg deze bovenop het mengsel.

Laat de stoof zonder deksel een paar uur pruttelen en roer regelmatig door. Door het brood en de bloem en het verdampen van het vocht zou het langzaam in moeten dikken. Het vlees valt ook langzaam uit elkaar.

Zelf had ik op gegeven moment een behoorlijke laag vloeibaar vet bovenop. Dit heb ik er voor zover mogelijk uitgeschept. Zo kan het vocht beter verdampen (het vet sluit het oppervlakte af).

Wanneer de stoof de juiste dikte heeft is deze klaar. Heb je minder geduld, dan kan mogelijk wat maizena, aardappelzetmeel of ander bindmiddel helpen.

Haal de laurierblaadjes eruit en serveer met aardappelpuree, rijst of iets anders naar keuze. Wij aten het met kant en klare Servietenknödel. Dit was nog een restaurant van onze regelmatige shopping sprees bij onze voormalige Oosterburen.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *