Recensie – Sal the kitchen

Vrij impulsief besloten om het nieuwe restaurant Sal uit te proberen. Het zit in het Pietermaaidistrict in het gebouw waar eerder Rozendaels zat. Rozendaels zit nu even verderop. We wisten niet precies wat we konden verwachten, maar dat maakt het alleen maar leuker

Reserveren kon op de dag zelf nog makkelijk online. Parkeren in de buurt is door de weeks goed te doen. Misschien dat het in het weekend wat drukker is.

We werden vriendelijk welkom geheten en we konden elk tweepersoonstafeltje kiezen. De kaart werd gebracht en gelijk wat bruiswater besteld.

De cocktailkaart ziet er interessant uit met originele combinaties en namen. Daar begonnen we dan ook mee. Even later volgde wat brood met tomatenboter. Heerlijk zuurdesembrood met krokant korstje. De tomatenboter was luchtig en romig en lekker van smaak.

Een keuze maken van wat betreft de gerechten was iets ingewikkelder, omdat we alle gerechten er lekker uit vonden zien. Gelukkig kregen we wat hulp van een enthousiaste gastheer. De gerechten zijn de dag nadat we er waren wel iets veranderd, dus niet alles staat nog op de huidige kaart.

Uiteindelijk besloten we vooraf voor de Brisket salad en de Argentinian prawns te gaan. Op het juiste moment kregen we onze voorgerechten. Ze zagen er beide heerlijk uit.

De brisket salad was top! Heerlijk slow smoked brisket met frisse smaken van de salade. De Argentinian prawns waren jammer genoeg minder mijn ding. Het smaakte voor mij té vissig. De smaken waren allemaal net wat te heftig. Het beenmerg bij de garnalen was dan wel weer meer mijn ding; lekker zout.

Als hoofdgerecht hadden we de poussin en de steak rossini. Daarbij hadden we als sides kettle chips en heart of palm salad.

De poussin was een kleine kip met worteltjes, aardappelgratin en jus. Erg lekker, alleen een hele kip beschaafd eten is altijd een uitdaging. Ik heb trouwens lekker m’n handen gebruikt. De kip was mals en sappig, maar niet mega ‘fall of the bone’. De gratin en de worteltjes waren heerlijk!

De rossini was een heerlijk stuk vlees met truffel, lever, jus, asperges en aardappelpuree. Na de wat subtielere poussin was de smaak van de rossini wel wat heftig, maar wel erg lekker!

De salade was ook weer een bijzondere smaaksensatie, erg lekker qua smaak en structuur.

Dan was het tijd voor het dessert. Wederom bijzonder, omdat er in elk dessert olijfolie is verwerkt. Spannend, maar toch gewoon gedaan. We hebben de olive cake gedeeld. De gerechten zijn erg goed qua hoeveelheid, dus er was beperkt plek voor dessert (helaas). Daarbij ook een heerlijke espresso martini besteld.

Wat werden wij gelukkig van de ‘laatste ronde’. Zowel qua service als qua smaakbeleving. De cappuccino kwam iets eerder dan de cocktail, en dit werd netjes aangegeven. Ook werden vooraf twee bestekjes ingedekt, zodat we het dessert konden delen. Ik houd van dit soort atentheid en alertheid. Je voelt je als gast gezien en hoeft daardoor nergens om te vragen. Top!

Dan de smaak. Het dessert was verrassend en lekker. De olive cake kan je een beetje vergelijken met net niet gare focaccia met een lichte hint van olijfolie. Daarbij een heerlijk rijke chocolade ganache en vanille-ijs. We hebben echt zitten genieten.

Voor deze avond; 3 gangen en cocktails waren we inclusief foor 360 gulden kwijt. Iets bovengemiddeld, maar dat maakt Sal het ook meer dan waard. Enige kleine minpunt was dat het brood wat we bij aanvang van de avond kregen op de rekening erbij stond. Ik vind het geen probleem om hiervoor te betalen, maar dan is het wel netjes wanneer dit vooraf wordt aangegeven.

Samenvattend; dit restaurant is een verademing qua service en een verrijking voor de Penstraat. De gerechten zijn wel voor mensen met ‘durf’. Bijzondere combinaties, afwijkende sides en soms wat intense smaken en ingrediënten. De avond verliep soepel. Het was er gezellig druk, er liep voldoende personeel en iedereen leek alles goed onder controle te hebben met aandacht voor de gasten. Zeker een aanrader voor liefhebbers met lef.

Oordeel: 8,9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *