McMuffin Bacon & Egg

Voedingswaarden per portie
Calorieën 500 kcal
Koolhydraten43 gram
Eiwitten22 gram
Vetten26 gram
Vezels1 gram

De McMuffin Bacon & Egg stond al een tijdje op het lijstje om een keer te gaan maken. Ik was vooral benieuwd hoe zo’n broodje nou precies gemaakt moet worden. Hiervoor McDonalds, Youtube en andere recepten websites geraadpleegd en uiteindelijk is het dit geworden. Ik heb al wel weer wat veranderingen die ik bij een volgende keer zou toevoegen.

Voorbereidingstijd: 2 uur
Kooktijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 8 broodjes/porties

Ingrediënten

 • 400 gram bloem
 • 60 gram boter
 • 1 ei
 • 170 mililiter halfvolle melk
 • 14 gram suiker
 • 7 gram instant gist
 • 7 gram zout
 • maïsmeel
 • 8 plakjes kaas van 25 gram
 • 8 eieren
 • 160 gram spekblokjes

Benodigdheden

 • grote kom
 • zeef
 • oven en bakplaat met aluminiumfolie
 • drie koekenpannen
 • kookring voor de omelet

Bereiding

Als eerste ga je het deeg maken, en dit moet – net zoals pizzadeeg – rijzen. Neem dus voldoende tijd. Ik heb het de dag van tevoren gedaan en dat werkte prima.

Meng het gist met de suiker en wat melk, roer dit en laat even staan. Zeef de bloem in een grote kom en doe daar het zout, melk, boter en het ei bij samen met het gistmengsel. Kneed dit allemaal goed door elkaar met je handen. Het moet een stevig, elastisch deeg zijn (geen beslag). Zelf zat ik erg te hannesen dat het wat te zacht was, maar ik heb er maar wat meer bloem bij gedaan.

Blijf zo’n 10 minuten kneden, knijpen, draaien en wat je nog meer met het deeg kan bedenken om het maar in beweging te houden. Maak er vervolgens een bal van.

Pak vervolgens de kom en leg daar de deegbal in en dek af met folie of een theedoek. Zet de kom op een warme plek, zodat het deeg kan gaan rijzen. Zelf heb ik dit ongeveer een uur laten staan, maar langer kan ook.

Ik heb het deeg uit de kom gehaald en nog even doorgekneed en wederom een deegbal van gemaakt. Met een mes heb ik de bal in acht punten verdeeld. Van deze punten maakte ik rondjes en zowel de boven als onderkant dipte ik in maïsmeel. Tevens strooide ik wat maïsmeel op het aluminiumfolie van de bakplaat. Hier legde ik alle broodjes op.

Dit zette ik met vershoudfolie en aluminiumfolie eroverheen een nacht in een afgesloten (koude) oven, om de ochtend erna het deeg te gaan gebruiken. Houdt er rekening mee dat het deeg weer gaat rijzen en de bolletjes mogelijk weer tegen elkaar aan groeien. Dit is geen ramp, maar goed om te weten.

De volgende ochtend heb ik spek uitgebakken en apart gezet en met een zelfgemaakte kookring van aluminiumfolie heb ik de eieren in een laagje water gebakken (geen boter of olie).

Dan de broodjes; Haal ze voorzichtig van elkaar los en houdt ze zoveel mogelijk luchtig en intact. Strooi er nog wat maïsmeel over voordat ze in een voorverwarmde pan met wat boter gaan. Ze hebben wel even de tijd nodig om te garen. Zo’n 10 a 15 minuten. Kijk uit dat de buitenkant niet te hard gaat. Draai ze af en toe om. Ik bakte er drie tegelijk in een pan.

Als alles klaar is snijd je de broodjes open, leg je er een plakje kaas op en het ei en strooi je er wat spek overheen. Bovenkant van het broodje erop en eetsmakelijk!

Ik vond het broodje lekker, maar had hem eigenlijk wat luchter gewild. Misschien dat ik het volgende keer met zelfrijzend bakmeel doe in plaats van bloem. Mogelijk maakt dat een verschil. Ook gebruikt de McDonalds zelf geen melk, maar water, dat zou ik dan ook aanpassen. Mocht ik ooit nog een poging wagen zal ik ook dat weer even delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *