Foe yong hai met bami

Een tijdje terug had ik in de supermarkt een pakje gekocht om Foe yong hai te maken, dat Chinese gerecht met ei. Echter zat er voor mij teveel een gember smaak aan. Dat bracht me op het idee om zelf Foe yong hai te maken. Hiervoor even het internet afgestruind en als basis het recept van Keukenliefde gebruikt. Zelf wel het een en ander naar smaak aangepast en een bak bami bij gemaakt.

Bereidingstijd: 30
Kooktijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 3 porties

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine prei
  • 150 gram tauge
  • Champignons (uit blik)
  • 150 gram volkoren mie
  • 150 gram bamivlees
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 milliliter tomatenpassata (gezeefde tomaten)
  • 400 milliliter water
  • 3 eetlepels basterdsuiker
  • 70 milliliter azijn
  • peper en zout
  • maizena of ander bindmiddel opgelost in koud water
  • sesamolie

Benodigdheden

  • koekenpan
  • wokpan
  • kookpan
  • sauspan
  • mengkommen
  • snijplank en mes
  • ovenschaal

Bereiding

Voedingswaarden per portie
Calorieën 626 kcal
Koolhydraten60 gram
Eiwitten43 gram
Vetten22 gram
Vezels12 gram

Het is misschien goed om je mentaal alvast voor te bereiden dat het best een bende is en er een hoop tegelijkertijd op het vuur moet.

Breng een ruime pan water aan de kook en kook de mie zoals op de verpakking aangegeven.

Snipper de ui en doe deze samen met een geperst teentje knoflook en wat sesamolie in een ruime sauspan. Verhitten dit zachtjes op laag vuur en laat het glazig worden.

Snijd ondertussen de paprika en doe dit in een mengkom. Snijd vervolgens de prei. Het witte gedeelte kan in de mengkom erbij. Het groene gedeelte kan in de wokpan met het bamivlees op laag vuur worden gezet.

Als de ui zacht is kan daar de 500 milliliter tomatenpassata bij. Breng dit weer zachtjes aan de kook.

Roer tussendoor de prei en het bamivlees in de wokpan even door.

Bak in een koekenpan de taugé en de champignons even op, zodat het zacht en gaar is. Haal dit uit de pan en bedek de bodem van een ovenschaal hiermee.

Breek 8 eieren en kluts deze in een lege mengkom. Voeg vervolgens de paprika en prei erbij met wat peper en zout en roer goed door.

Maak de koekenpan waar de taugé en de champignons hebben ingezeten even schoon en doe hier wat olie in en zet op laag vuur. Nu wordt het eimengsel gebakken. Roer er met een spatel af en toe doorheen, zodat er grote stukken scrambled eggs ontstaan.

Inmiddels zal de mie wel gaar zijn. Giet dit af, spoel af met koud water en voeg dit toe aan de prei en het bamivlees in de wokpan. Roer dit goed door op laag vuur.

Ondertussen staat het sausje nog steeds te pruttelen. Los een eetlepel maizena op in een klein beetje koud water en voeg dat toe aan de saus, zodat dit wat indikt. Vervolgens kunnen de suiker en azijn worden toegevoegd aan de saus. Proef even of er wat meer azijn of meer suiker nodig is. Eventueel kan de saus nog meer iets indikken met wat extra maizena. Zet het vuur uit en laat de saus nog wat indikken.

Roer het eimengsel nog steeds regelmatig door, totdat je een grote berg roerei hebt.

Maak in de wokpan op de bodem en de zijkant een beetje plek om twee eieren te breken en te bakken, zodat dit door de bami geroerd kan worden.

Schep 1/3 saus over de taugé en champignons en schep daar vervolgens het eimengsel overheen. Schep hier weer naar smaak de rest van de saus overheen. Waarschijnlijk heb je iets teveel saus.

Serveer de Foe yong hai met de bami en breng eventueel op smaak met sambal of sriracha.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *