Deze taart maak ik al jaren, met her en der een aanpassing in de topping. Dus ook deze verjaardag stond er weer een witte chocolade cheesecake met bastognebodem op tafel!
Bereidingstijd: 1 uur
Opstijven: zo’n 3 uur
Hoeveelheid: 12 stukken (springvorm van 26 cm)
Ingrediënten
Taart
- 400 gram Monchou (kamertemperatuur)
- 200 gram witte chocolade
- 200 gram suiker
- 250 ml slagroom
- 2 vanille stokjes
- 220 gram bastognekoeken
- 100 gram boter
Topping
- Twix
- Schuddebuikjes
- Melkchocolade caramelzeezout
- Caramelsaus
Benodigdheden
- springvorm van 24 of 26 centimeter
- handmixer
- twee mengkommen
- blender, keukenmachine of grof geweld
- snijplank en mes
Bereiding
Bodem
verkruimel de bastognekoeken in een keukenmixer of blender fijn. Wanneer je dit niet in huis hebt, wikkel ze in een schone theedoek en sla, schop, stap, plet het allemaal tot fijne kruimels. Doe de kruimels in de springvorm.
Smelt de boter in de magnetron of au-bain-marie en giet dit bij de verkruimelde bastognekoeken in de springvorm. Hussel met een vork de kruimels en de boter goed door elkaar en druk alles goed aan met een lepel, zodat er een stevige, vaste bodem ontstaat. Zet dit weg in de koelkast.
Vulling
Haal de vanille uit de stokjes en meng dit met de suiker en de monchou en maak er met de handmixer een egaal beslag van.
Smelt de witte chocolade in de magnetron of au-bain-marie . Zorg ervoor dat de chocolade niet verbrand of dat er water bij komt. Als de chocolade gesmolten is giet je dat bij het beslag. Met de mixer blijven mixen totdat het beslag weer glad is en is afgekoeld.
Maak de gardes van de mixer schoon en pak een andere mengkom. Doe hier de slagroom in en klop deze lobbig/stijf. Giet dit vervolgens in de andere mengkom. Mix dit weer tot een romig geheel.
Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling over de bodem. Gebruik een spatel om het eventueel af te strijken om een egale bovenkant te krijgen. Wat draaien en schuiven met de springvorm over het blad kan ook helpen om de vulling te egaliseren en eventuele luchtbellen eruit te krijgen.
Topping
Voedingswaarden gehele taart | |
Calorieën | 5695 kcal |
Koolhydraten | 545 gram |
Eiwitten | 49 gram |
Vetten | 367 gram |
Vezels | 0 gram |
Zet de taart terug in de koelkast om op te stijven. Daarna kan de topping worden aangebracht. Gebruik hierbij je creativiteit. Ik heb al verschillende versies gemaakt. Met (chocolade)kruidnoten, zelfgemaakte caramel, gesmolten chocolade (wit en melk) en met rolo. Dit keer koos ik ervoor om Twix in stukjes te snijden, Schuddenbuikjes te strooien, caramelzeezout chocolade klein te snijden en kant en klare caramelsaus eroverheen te doen.
Voedingswaarden stuk taart (1/12) | |
Calorieën | 475 kcal |
Koolhydraten | 45 gram |
Eiwitten | 4 gram |
Vetten | 30 gram |
Vezels | 0 gram |
Hier is het inmiddels een miljoen graden en heb ik de taart in de vriezer gezet. Dit werkt prima. Het snijd makkelijk en na 10 minuten is de punt ontdooit en heerlijk om te eten. Zo hoef je dus niet in een paar dagen de hele taart op te eten, maar kan je hem lekker lang bewaren.