Tomahawk Steak van de gasbarbecue

Het hoeft allemaal niet zo spannend, maar met een gasbarbecue is het volgens mij toch iets meer hannesen dan met een kolenbarbecue. Maargoed. Hierbij hoe wij het gedaan hebben.

Voorbereidingstijd: 5 minuten (als de steak ontdooid is)
Kooktijd: ongeveer een uur
Hoeveelheid: 2 porties

Ingrediënten

  • Tomahawk steak van ongeveer 800 gram
  • zout

Benodigdheden

  • Digitale vleesthermometer
  • barbecue
  • barbecue thermometer
  • keukenrol

Bereiding

Dep de steak droog met keukenrol en besprenkel aan alle kanten met zout en steek de thermometer in het midden van het vlees. Steek ondertussen de branders van 1 kant van de barbecue aan (indirect verwarmen). Als de temperatuur rond de 150 graden is kan de steak erop. Nu is het een kwestie van wachten tot de kerntemperatuur 30 graden is. Op dat moment kan de steak omgedraaid worden en is het weer wachten totdat de steak 48-50 graden is. Op dat moment kan de steak van het vuur en kan je alle branders maximaal openzetten, zodat het lekker heet wordt.

Wij kregen rond de 250 graden gestookt, maar denk dat het nog wel warmer kan. Geen idee eigenlijk. Leg de steak voor 1 a 2 minuten weer op de gril en draai hem voor 1 a 2 minuten nog even om. Met een beetje geluk krijg je de grill mooi ingebrand in het vlees.

Haal het vlees weer van het vuur en laat het 10 minuten rusten onder wat aluminiumfolie. Wij houden zelf van medium/rare, dat was goed gelukt!

Verbeteringen voor de volgende keer: De buitenkant mocht van mij nog iets donkerder, alleen de binnenkant moet niet te ver door garen. Misschien de steak er iets eerder afhalen en dan langer afgrillen op het einde.

Deze bereiding heb ik trouwens afgeleid van Thomas Culinair. Hij heeft echter wél een kolenbarbecue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *