Plasa Bieu is geopend tijdens de lunch. Je kunt hier zowel aan grote picknicktafels aanschuiven of je eten bestellen en meenemen. Aangezien er verschillende keukens zijn en ik deze nog niet allemaal geprobeerd heb, kan ik alleen mijn ervaring met de keuken van Yvonne delen. Daar hebben we meerdere keren gegeten en elke keer is het weer goed.
De kantine is een grote eetzaal, waar elke keuken z’n eigen paar picknicktafels heeft. De keuze aan drankjes is niet reuze. Ze hebben water, limonade, frisdrank en bier. De kaart krijg je heerlijk in een verouderd insteekhoesje en de gerechten staan ook op de krijtborden naast de keukens.
Er wordt in grote pannen gekookt en doordat het stoofgerechten zijn is al een hoop klaar en staat het eten en drinken vlot voor je neus. Enige is dat vaak niet iedereen tegelijk z’n eten krijgt.
Zelf ga ik vaak voor stobá (stoof) of sopí (soep) met funchi. Funchi is maïsmeel met water, boter en zout. Een soort polenta. Ik ben er gek op, maar je moet er van houden. Andere keuzes zijn rijst, brood, aardappelpuree of rijst met bonen.
Een andere optie naast de vlees en soepgerechten is vis, deze wordt in zijn geheel gefrituurd. Fileren kun je leren ;).
Wat ze ook hebben zijn arepa di pampuna, pompoen pannenkoekjes. Deze zijn echt heerlijk! ze kosten zo’n 2 gulden per stuk en je kunt ze ook gewoon mee naar huis nemen en eventueel bewaren in de koelkast of vriezer.
Gerechten kosten tussen de 15 en 25 gulden ongeveer. Vaak zijn we met vier personen rond de 100 gulden kwijt.
Het is een ontzettend laagdrempelige en leuke manier om kennis te maken met de lokale keuken. Niet iedereen daar spreekt Nederlands, maar met handen, voeten, wat woordjes Papiamentu, Engels en Spaans kom je een heel eind.