Boerenkool Stamppot

Voedingswaarden per portie
Calorieën 685 kcal
Koolhydraten82 gram
Eiwitten47 gram
Vetten16 gram
Vezels11 gram

Af en toe heb ik gewoon zin in typische Hollandse pot, maar dan met een beetje een iets gezondere draai eraan. Dit keer bijvoorbeeld met gerookte kipfilet in plaats van rookworst en light jus in plaats van vette jus en de boter heb ik voor het gemak ook even weggelaten.

Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 2 flinke porties

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappelen (750 gram geschild)
  • 300 gram boerenkool
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 75 milliliter magere melk
  • theelepel mosterd
  • zout en peper naar smaak
  • 200 gram gerookte kipfilet
  • 1 zakje jus light (AH)

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Koekenpan voor de spekjes
  • Sauspan voor de jus
  • snijplank en mes

Bereiding

Gebruik voorgekookte aardappelen of verse, dat maakt niet uit. Het laatste is wat extra werk, omdat er nog geschild moet worden. Snijd de aardappels in kleinere stukjes en doe ze in de grote pan. Doe de boerenkool er bovenop en laat de pan vollopen met water. Zet dit op het vuur met de deksel erop en breng aan de kook. Laat het water koken en houd dit dan nog zo’n 30 minuten op het vuur, totdat de aardappelen zacht gekookt zijn. Mocht je wel een rookworst willen in plaats van gerookte kipfilet. Leg dit dan voor 20 minuten bovenop de boerenkool.

Anyway, ondertussen kun je op laag vuur de spekjes uitbakken en de jus maken (300 milliliter water bij 1 zakje poeder op laag vuur verwarmen). Snijd de gerookte kipfilet in stukjes (verwarm het eventueel in de magnetron)

Giet de boerenkool en de aardappel af en doe de spekjes erbij in de grote pan. Verwarm in de koekenpan de melk met mosterd, zout en peper. Als de melk heet is kan dit bij de boerenkool en kan er gestampt worden.

Serveer met de jus en kip. Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *