Voedingswaarden per portie | |
Calorieën | 792 kcal |
Koolhydraten | 73 gram |
Eiwitten | 43 gram |
Vetten | 32 gram |
Vezels | 9 gram |
Per toeval stuitte ik op Flammkuchendeeg van Jan bij de van den Tweel. Grappig, want de week ervoor hadden we het erover dat dat wel weer een keer lekker zou zijn, maar dat ik de kans niet groot achtte dat er kant-en-klare Flammkuchendeeg hier te koop zou zijn. Positief verrast dus! We gingen voor ons oude klassieke recept met prei, champignons en rode ui. Helaas zijn voorgesneden groentezakken hier niet echt een succes, dus dat werd een hoop snijden.
Bereidingstijd: 40 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 2 porties
Ingrediënten
- 1 pak kant-en-klare Flammkuchendeeg
- 50 gram zuivelspread light
- 50 gram geraspte kaas
- 200 gram prei
- 200 gram champignons
- 200 gram rode ui
- variatie aan vleeswaren naar keuze a 200 gram.
Benodigdheden
- bakpapier
- deegroller
- wokpan
- schaar
- snijplank en mes
- pizzaroller
Bereiding
Als je een groentezak heb, heb je geluk. Zo niet, snijd de prei, champignonsen rode ui in stukjes en bak deze op laag vuur in een wokpan zodat de groente gaat slinken.
Mijn voorkeur heeft het om het deeg zelf groter uit te rollen dan het is. Hiervoor knip ik het deeg in twee gelijke stukken. Vervolgens leg ik een deel tussen twee stukken bakpapier en ga er met een deegroller overheen. Zo wordt het deeg groter en dunner. Het voordeel is dat er meer beleg opkan ! Dit doe ik met beide delen. Als ik het niet in twee delen zou doen past het niet in mijn oven, of het wordt een heel gedoe met een grote lap deeg op het aanrecht.
Anyway, ondertussen kan de oven aangezet worden zoals aangegeven op de verpakking. Haal eerst de bakplaat eruit trouwens, want die heb je nodig. Als de eerste flammkuche is platgewalst kun je deze met het bakpapier eronder (niet erboven) op de bakplaat leggen. Zelf doe ik de bakplaat ondersteboven, zodat het geen last heeft van een opstaande rand. Bak deze echt een paar minuutjes, zodat het deeg een beetje gaat garen. Dit maakt het beleggen wat makkelijker.
Inmiddels zal de groente wel gaar zijn. Zet het vuur uit. Haal vervolgens de vleeswaren, zuivelspread en geraspte kaas uit de koelkast.
Haal het eerste deeg uit de oven en doe het tweede deeg erin (houd dit in de gaten, echt een paar minuten maar). Laat het deeg een beetje afkoelen en smeer dan een laag zuivelspread eroverheen met vervolgens wat geraspte kaas. Doe de helft van het groentemengsel op het deeg en top af met beleg naar keuze. Ik had een groot variété; runderrookvlees, spek, pekelvlees en salami. Strooi hier nog wat kaas overheen en zet het in de oven voor ongeveer 6 minuten. Herhaal dit met het tweede deeg.
Snijd het met een pizzaroller in stukjes en serveer direct!
Eetsmakelijk!