Bereidingstijd: 15 minuten een dag van tevoren, 15 minuten op de dag zelf
Kooktijd: zo’n 3 uur.
Ingrediënten
Voor de ingrediënten voor de Rub heb ik het recept van RTL Niels genomen, enkel besprenkelen met wat zout zoals in het recept van Marion vond ik wat karig.
- 1 el paprikapoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el uienpoeder
- ½ el zout
- ½ el zwarte peper
- 1 el bruine basterd suiker
Voor de ingrediënten van de Glaze heb ik wel het recept aangehouden zoals beschreven door Marion’s Kitchen. Het ligt eraan hoeveel saus je wil gebruiken en hoeveel ribs je hebt, maar van elk ingrediënt gebruik je evenveel:
- 1 deel hoisin saus
- 1 deel ketchup
- 1 deel (asian) barbecuesaus
Benodigdheden
- aluminiumfolie
- aluminium bak/braadslee
- kwast
- tang
- oven (rond de 130/140 graden)
Bereiding
Qua bereiding heb ik ongeveer mijn manier van bereiden aangehouden zoals in mijn recept voor spare ribs.
Ruim een dag van tevoren laat je de spareribs in de koelkast ontdooien. Wanneer ze uit de koeling komen hoeft dit natuurlijk niet. Vervolgens heb ik de avond ervoor het vlies eraf gehaald, drooggedept en de rub erop gedaan. Op dit moment heb ik ook de glaze gemaakt en een laag op zowel de boven als onderkant gedaan met een kwast. Vervolgens heb ik de ribs (met de bolling op de bodem) in een aluminium bak gedaan en afgesloten met aluminiumfolie Maak genoeg ruimte in de koelkast om de rub en glaze de hele nacht in het vlees te laten trekken.
De dag zelf heb ik de elektrische oven op een graad of 130 gezet (stand boven en onder verwarmen en luchtcirculatie) en de ribs in het midden van de oven geplaatst (met bak en folie en al) Elk uur luisterde en rook ik even of ik dacht dat ik vond dat het goed ging. Je mag het aluminiumfolie er namelijk niet afhalen heb ik begrepen. Soms verplaatste ik het rek wat meer naar onder. Als ik teveel gesis hoorde deed ik de temperatuur iets lager. Na 2,5 a. 3 uur heb ik de oven uit gedaan en de schaal erin laten staan. Op dat moment heb ik ook gekeken hoe het eruit zag en ik was tevreden. Het vlees was aan de uiteindes los gekomen van het bot en het zag er erg mals uit. Een uur voordat we gingen eten heb ik de glaze over zowel de onder- als bovenkant gestreken met een kwast en de spareribs weer in een oven (180 graden) gedaan zonder de aluminiumfolie (met de bolling naar beneden). Na 10 minuten heb ik de ribs omgedraaid en de bovenkant nog even extra geglazed. Nu even op laten warmen onder aluminiumfolie en serveren!
Deze keer heb ik er een salade van gemaakt. De smaak was goed, maar ik zal volgende keer denk ik wel nog honing toevoegen aan de glaze, omdat ik dat glanzende zoete element nu een beetje miste.
Eetsmakelijk!