Spareribs uit de oven

Bereidingstijd: 15 minuten, een dag van tevoren
Kooktijd: 3 a 4 uur
Hoeveelheid: voldoende voor 2 vleesliefhebbers

Voor de ingrediënten voor de Rub en de Glaze heb ik het recept van RTL Niels genomen

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • aluminium bak/braadslee
  • kwast
  • tang
  • oven (rond de 130/140 graden)

Inmiddels heb ik al meerdere keren beschreven dat ik spareribs heb bereid. Dit waren echt allerlei verschillende ribs en er was niet echt een pijl op te trekken qua uitkomst. Gemarineerde van de supermarkt, voor gegaarde die alleen nog opgewarmd hoefden te worden of naturel ribs. Ook de manier van bereiden heb ik afgewisseld. In een gasoven, elektrische oven en de gasbarbecue. Nu denk ik wel dat ik een manier heb gevonden die resulteert in goede spare ribs. Het is wel een beetje natte vingerwerk, maar ik probeer het zo goed mogelijk te beschrijven.

Voor de voorbereiding verwijs ik naar het recept van Niels. Hij maakt de spareribs alleen op een kolenbarbecue en die hebben wij niet. De oven deed echter ook echt goed zijn best!

De spareribs heb ik weer van Deli Nova en heb ik laten ontdooien. Vervolgens heb ik de avond ervoor het vlies eraf gehaald, drooggedept en de rub erop gedaan. De ribs (met de bolling op de bodem) in een aluminium bak gedaan en afgesloten met aluminiumfolie Maak genoeg ruimte in de koelkast om het de hele nacht in het vlees te laten trekken. Op dit moment heb ik ook de glaze gemaakt en in de koelkast gezet.

De dag zelf heb ik de elektrische oven op een graad of 130 gezet (stand boven en onder verwarmen en luchtcirculatie) en de ribs in het midden van de oven geplaatst (met bak en folie en al) Elk uur luisterde en rook ik even of ik dacht dat ik vond dat het goed ging. Je mag het aluminiumfolie er namelijk niet afhalen heb ik begrepen. Soms verplaatste ik het rek wat meer naar onder. Als ik teveel gesis hoorde deed ik de temperatuur iets lager. Na 2,5 a. 3 uur heb ik de oven uit gedaan en de schaal erin laten staan. Op dat moment heb ik ook gekeken hoe het eruit zag en ik was tevreden. Het vlees was aan de uiteindes los gekomen van het bot en het zag er erg mals uit. Een uur voordat we gingen eten heb ik de glaze over zowel de onder- als bovenkant gestreken met een kwast en de spareribs weer in een oven (180 graden) gedaan zonder de aluminiumfolie (met de bolling naar beneden). Na 10 minuten heb ik de ribs omgedraaid en de bovenkant nog even extra geglazed. Nu even op laten warmen onder aluminiumfolie en serveren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.