Ik had al een tijdje zin om eens ouderwets varkenshaasje te maken met champignonsaus en zo geschiedde. Hierbij wel geprobeerd een gezonder alternatief te verzinnen dan een saus op basis van room.
Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 3 porties
Ingrediënten
- 600 gram varkenshaas
- vleeskruiden naar keuze
- 12 ml bak en braad
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 1 kleine courgette
- 1 kleine aubergine
- 12 ml olijfolie
- 3 eetlepels balsamico azijn
- zout, peper, knoflookpoeder en oregano
- 3 gecrushte teentjes knoflook
- 250 gram champignons
- blikje champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 30 gram bloem
- ±300 ml runder bouillon
- ±200 ml magere melk
- 20 gram roomboter
- peper en zout naar smaak
Benodigdheden
- grote saus- of wokpan
- koekenpan met deksel
- snijplank en mes
- braadslee
- aluminiumfolie
- maatbeker
- Vleesthermometer
Bereiding
Voedingswaarden per portie | |
Calorieën | 500 kcal |
Koolhydraten | 28 gram |
Eiwitten | 55 gram |
Vetten | 17 gram |
Vezels | 7 gram |
Verwarm de oven op 200 graden en bekleed de braadslee met aluminiumfolie. Zet de waterkoker aan en maak de bouillon. Schenk dit in de maatbeker.
Snijd de groente voor de traybake in stukjes en leg deze in de braadslee. Doe hier de olijfolie en de balsamico azijn bij en breng op smaak met de gecrushte knoflookteentjes, peper, zout, knoflookpoeder en oregano. Hussel dit door elkaar en zet dit in de oven. Check af en toe even hoe het gaat en hussel de groente wat door elkaar.
Marineer de varkenshaas en braad deze aan alle kanten in de koekenpan met vloeibare boter. Zet het vervolgens op laag vuur met de deksel erop en draai de varkenshaas af en toe om Het ligt aan de grootte van de varkenshaas hoe lang hij gebakken moet worden. Ik ging voor een kerntemperatuur van 63 graden. Dit heb ik met een vleesthermometer in de gaten gehouden.
Snipper vervolgens voor de champignonsaus de ui en pers de knoflook. Doe dit in een pan met de boter en laat zachtjes gaar worden. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. en doe deze in de pan erbij en laat de champignons zacht worden. Voeg vervolgens de 30 gram bloem erbij en bak dit nog even twee minuten mee op wat hoger vuur.
Voeg de helft van de runderbouillon toe aan de pan met de ui, champignons, knoflook en bloem. Doe ook de helft van de melk en de uitgelekte champignons uit blik erbij en laat indikken. Voeg beetje bij beetje nog wat extra vocht toe (melk en/of bouillon) totdat je een redelijke hoeveelheid saus hebt, die nog iets indikt op laag vuur.
Na ongeveer 30 tot 45 minuten is de traybake met groente wel klaar, is de varkenshaas gaar en de saus ingedikt. Zelf hebben we dit gerecht met Serviettenknödel gegeten, maar bedenkt zelf wat je er lekker bij vindt! Denk aan rijst, burgur, aardappelpuree, krieltjes, frietjes of gebakken aardappels.
Eetsmakelijk!