Recensie – Bij Blauw

Er lag nog een cadeaubon op ons te wachten die we nog mochten verzilveren bij Bij Blauw. Dit is een restaurant in Pietermaai waar we al eens eerder hebben geluncht, waardoor deze niet ‘geldt’ voor onze maandelijkse nieuwe restaurant, maar natuurlijk wel een recensie verdient!

Het was drukker in Pietermaai dan gedacht, het vinden van een parkeerplaats was nog een dingetje, maar lukte uiteindelijk prima. Ook was het (bij) Bij Blauw gezellig druk. De reservering was goed gegaan, werden vriendelijk welkom geheten en we kregen een leuk tafeltje bij de bar, met nog een beetje een uitzicht op de zonsondergang en de zee.

De menukaart konden we door middel van een QR code opzoeken op internet, maar eigenlijk wisten we qua eten al wat we wilden hebben. Allereerst begonnen we rustig met een cocktail en een broodplankje. Ondertussen hadden we doorgegeven dat we graag het Chef’s Choice 4-gangen menu wilden hebben met een keer een wijnarrangement erbij.

Bij de broodplank kregen we verschillende broodjes, tapenade, truffelmayonaise en boter. Ook was er nog een kleine amuse; een belegd toastje. Het was een heerlijke start van de avond. Mooi uitzicht, lekkere hapjes en fijne cocktails.

Het tempo was ook goed en regelmatig werd er even gecheckt of alles oké was en nadat we onze broodjes op hadden werd het voorgerecht geserveerd; ceviche van lionfish met mango, passievrucht en quinoa. Spannend! Ik ben beginnend viseter en als iets heel vissigs smaakt vind ik het niet lekker (Noordzeevis, oesters, zalm etc.). Gelukkig was dat hier zeker niet het geval. Verse, witte vis met heerlijk de zoetige smaken van het fruit erbij. Ook de hoeveelheid en temperatuur was erg goed. Voor de eerste keer in mijn leven ceviche gegeten en het was een succes. De wijn die erbij hoorde heb ik ook even geproefd en paste er goed bij!

Het was een avond met nieuwe en spannende smaken, want ook in het tussengerecht zaten ingrediënten die we vaak liever overslaan. Het was namelijk pompoensoep met zalm. Ik ben geen zalm fan en Duco geen pompoen fan. Beide met wat aarzeling de eerste hap, maar beide vonden we het erg lekker! De zalm was niet overheersend of vissig. Het rokerige van de zalm vond ik erg prettig in combinatie met de smaak van de soep. Ook aan de overkant van de tafel werd de soep gewaardeerd. Ook hierbij weer een fijne bijpassende wijn.

Toen werd het tijd voor het hoofdgerecht en werd er rode wijn ingeschonken; een Valpolicella, een van onze favorieten. Dat belooft een hoop goeds! We kregen flat iron steak en sukade met pastinaak, broccoli en aardappelpuree. Heerlijk! Het enige waar ik even om moest vragen was zout en peper om mijn zoutverslaving te stillen.

De sukade had enorm veel smaak, waardoor ik eerst de steak heb gegeten en daarna de sukade, omdat anders de smaak van de steak wegviel. De wijn erbij was heerlijk!

Als afsluiter hadden we een dessert met chocolade; een lavacakje, chocolade mousse, witte chocolade crumble, hibiscus ijs, limoen panna cotta en nog een gel van fruit. Klinkt als een mondvol, maar het was beschaafd. Hierbij ook een rode dessertwijn die wederom lekker was.

Koffie of thee lieten we even voor wat het was. We waren helemaal content zo en hebben om de rekening gevraagd.

Qua prijs en kwaliteit is Bij Blauw gok ik wat bovengemiddeld, maar goed in verhouding. De keuken is verfijnd, maar niet mega verfijnd. Ontzettend leuk ook dat we dingen gegeten hebben waar onze voorkeur niet gelijk naar uit zou gaan, maar ontzettend positief verrast!

We hebben eerst geborreld met een cocktail, een wijnarrangement en vier gangen menu en waren inclusief fooi rond de 350 gulden kwijt, zo’n 165 euro. Daarvoor hebben we een heerlijke avond gehad met fijn eten, lekkere wijntjes en goede service. De avond liep als een geoliede machine.

Hier komen we zeker nog een keer terug! Ook leuk dat ze ook ontbijt en lunch doen, kunnen we dat ook uitproberen! Volgens mij kan je er ook overnachten en hebben ze een winkeltje, dus genoeg om te ontdekken.

Oordeel: 8,7/10

In oktober 2021 nogmaals een bezoek gebracht aan Bij Blauw. De reservering was gelukt en kregen een mooi tafeltje naast de bar. Het was al donker, dus het uitzicht op de zee was een zwart gat, maar het geluid van de golven was er wel. Blijft leuk!

Drankjes werden opgenomen en de kaart werd gegeven. Ook kregen we nog een zoete aardappelsoep als amuse.

We gingen dit keer voor a la carte in plaats van een verrassingsmenu. Vooraf werd het steak tartaar, pulled pork en salade. Alles zag er heerlijk uit en de smaakcombinaties waren weer bijzonder.

Ook het hoofdgerecht was genieten. Er stond eendenborst op het menu en dat had mijn voorkeur, omdat dit hier niet een veelvoorkomend gerecht is. Ook de tenderloin met uiencompote werd goed ontvangen. Sides bestellen bij de gerechten is wel aan te bevelen voor de grote eters onder ons.

De desserts waren schilderijtjes om naar te kijken, maar het mag van mij altijd meer, haha. Het was verfijnd, lekker, maar niet zo lekker als de hartige gerechten.

Wederom een gezellig en heerlijk bezoek aan Bij Blauw. De geoliede machine zoals vorige keer heb ik nu niet ervaren, maar de service was goed.

Oordeel: 8,2/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *